W czasie wakacji oprócz zabytków poznajemy także kuchnię charakterystyczną dla danego kraju. Szczególnie w tak egzotycznym państwie jak Egipt, turyści mają wręcz obowiązek spróbowania oryginalnych egipskich potraw.
Na śniadanie bardzo charakterystyczne są foul i taameja. Foul to fasola specjalnie przygotowana i łączona przeważnie z sosem paprykowym, a taameja to coś przypominającego nasze kotlety – z tym, że zamiast mielonego mięsa jest mielona fasola z przyprawami.
Obiad dla typowego Egipcjanina jest złożony z zupy zwanej ads, oczywiście znowu z fasolą, oraz isan asfur, która jest z cielęciny i znacznie pikantniejsza. W kuchni tego narodu popularne są też smażone cukinia, ogórek, czerwona papryka oraz kartofle, ale serwowane w inny sposób niż w Polsce – jako dodatek. Będąc w Egipcie można spróbować też makaronu beszamel, czyli czegoś zbliżonego do lasagne podawanej w sosie beszamel, rodzaj tego dania bez makaronu tokusa beszamel, gdzie makaron zamieniany jest cukinią.
Turyści jadący na wakacje do Egiptu powinni skosztować potraw oferowanych przez lokalne restauracje i hotele. W końcu nie poznamy tak do końca danej części świata, jeśli nie „doświadczymy go” wszystkimi zmysłami.